Novi Sad
05.05.2023.
10:05 > 10:05
Veliki broj škola u Novom Sadu se muči da obezbedi usluge fizičkog obezbeđenja. Razlog je slaba naplativost usluga privatnih firmi koje su licencirane i nude svoje usluge, a takvih je malo.
  • Kojić

    07.05.2023 23:42
    Svi kilavi
    Da li vi idete po bankama, Bigu, Promenadi, Univeru itd. Da li vidite kakvo je "obezbeđenje"? Starci koji jedva hodaju, neke jadne žene koje se vuku po hodnicima po 10-12 sati u smeni. Tu su reda radi, zbog zakona a u suštini ništa. Još i nastradaju.
  • Pravda

    06.05.2023 18:43
    ?¿?
    Prvo treba da se zakon menja,jer ovlašćenja istih tih obezbeđenja prema maloletnim licima su ograničena,koliku silu mogu da primene prema istim,da li smeju da koriste silu u samoodbrani verovatno ne,a da ne budu posle tuženi od istih tih nasilnika ili njihovih roditelja,ovo mogu samo da preuzmu radnici MUP-a,mada su i njima ograničena ovlascenja!Prvo mora da se snizi starosna granica krivične odgovornosti ,da Centri ta soc.rad rade svoj posao,da zaposleni u školama rade svoj posao ,a be da ne minimalizuju svaki problem i guraju pod tepih,da nema zaštićenih i povlašćenih,jer deca to primete!!Moramo i mi kao društvo da se pogledamo u oči je smo sami na neke stvari uticali,da popravimo sto se popraviti može,a da nadlezna ministarstva rade svoj posao,da se ovo nikad vise ne ponovi! Da ne stavljmo ruke preko ociju i da su skole kao institucije odavno devastirane, ne može da se desi da se opijati prodaju u sko.dvoristima,da se lica kojima nije tu mesto noću skupljaju u istim,cigarete i alkohol da ne pominjemo,neko mora da odgovara za to! Mi koji smo odrasli u vremenu packi,cvrga i kada muva nije smela da se čuje,postali smo ljudi i nista nam falilo nije,korišćenje mob.telefona za vreme časova odmah ukinuti,pa bre ni digitron nismo smeli da koristimo na casu,ajde da svi stavimo prst na celo,da se slozimo u necem i sačuvamo ovu našu mladost!
  • @Anonymous

    06.05.2023 15:02
    Zato što ne možemo da posledice ne saniramo i ostavimo ih takve, niti možemo se narednih 10 godina praviti blesavi kao da problem ne postoji i ignorisati posledice kojih će verovatno još biti dok pokušavamo da rešimo uzroke. Nije pitanje ili-ili, moraju se sanirati i posledice i uzroci.
  • Anonymous

    06.05.2023 12:59
    Zasto se saniraju posledice a ne resava problem? Da zivimo u normalnoj zemlji ne bi uopste pominjali obezbedjenje u skoli!
  • Sloba

    06.05.2023 09:02
    Sramota
    Sve je prebaceno na Savet roditelja, da niko nema nikakvu odgovornost, ali se prave kao da je po starom, kada su prava u pitanju. Od organizacije ekskurzija do obezbedjenja. Obezbedjenje je "nebitno" jer nema nikakva ovlascenja, vec samo da fizickim prisustvom zaplasi. Dok se igramo stranih drzava gde siledzija moze da divlja, a ako ga neko (obezbedjenje, nastavnik,...) pogleda ispod oka da odmah tuzi skolu/pravi skandal/..., a ne da uredimo drzavu kako nama odgovara, nista necemo uspeti da uradimo.
  • Radivoje

    06.05.2023 08:27
    Uključi mozak
    Shvatite već jednom da je bio i naoružani policajac u školi,isto bi prošao.Ne može prvi da otvori vatru na maloletnika " primernog".Dakle, ulazi lagano u školi sa umišljajem, otvara ranac i ... nemojte molim vas da se lažemo da bi policajac mogao odreagovati.Budite realni.
  • Mm

    06.05.2023 00:42
    "Obezbedjenje"staviti
    Naoruzani policajci a ne neki penzioneri krajnje je vreme staviti metal detektore i dupla vrata za ulaz dostigli smo "demokratiju" sad je vreme da malo usporimo
  • Anonymous

    05.05.2023 22:24
    Sarena Laza
    Jos dok sam ja isao u srednju pre skoro 20 godina obezbedjenje u ETS je bilo nikakvo. Postojalo je obezbedjenje koje nije radilo nista - tj. kada bi klasicne siledzije maltretirale i tukle klince oni bi samo iskulirali. Cak su i oni sami maltretirali povucene - vise su pravili stete nego koristi... Problem je drustvo u kakvom zivimo a ne obezbedjenje...
  • Petar

    05.05.2023 20:39
    Obezbedjenje
    U školama MORA da bude ne 1 već po 2 radno aktivna i sposobna policajca u svakoj smeni, a Grad da dotira iz budžeta...Rasporediti ih za početak što pre!
  • Zemlja čudesa

    05.05.2023 17:23
    Samo policija
    Služba obezbeđenja je razoružana Zakonom o privatnom obezbeđenju, ima pravo da nosi oružije samo ako radi transport novca. Čime će on da spreči ovakvu nesreću kao što se dogodila u BG? Jedino policija može da radi taj posao u školama.
  • /

    05.05.2023 17:23
    /
    secate li se koliko ste se ovde bunili na predlog uvodjenja pretresa ucenika zbog unosenja oruzja i predlog njihovog testiranja na drogu
  • Ime

    05.05.2023 15:01
    Nije bitno
    Ali zato Grad plaća obezbedjenje kontejnera i Skupštinskih zasedanja....za to se ima...
  • pajo patak

    05.05.2023 14:30
    @logika
    nema logike u tvom komentaru.
  • EvoOvako

    05.05.2023 14:07
    U po' ratova
    Nije bilo obezbeđenja u školama. Ko god je živeo na ratom zahvaćenim prostorima imao je pristup oružju - od 5 do 105 godina.
    Nije ovo uticaj ovakvog ili onakvog obezbeđenja, već uticaj i rezultat CELOG sistema koji smo napravili SVI MI! SVI!! Od političara, pa do čistačice!
    Sistem ceo menjati!
  • @Vojvodjanin

    05.05.2023 13:49
    E, pa za to ih nema dovoljno, trebaju za specijalnu gardu oko vodje
    Inace trazimo to vec minimum 10 godina pa bude nekog oko skole mesec dva pa odustanu
  • Lepo

    05.05.2023 13:47
    Kao roditelji tri deteta znaci da smo 3x8 godina placali obezbedjenje a bila je obaveza Grada?!
    A secam se Saveta roditelja decembar svi podnose izvestaj da je prva rata placana preko 80% da bi onda glavna u Savetu rekla da ce tehnicki Ugovor sa firmom za obezbedjenje biti potpisan do II polugodista
    Znaci bili su tu na neciji usmeni dogovor
    Jer je direktorki tako odgovaralo
  • Bezbednost

    05.05.2023 13:35
    Roditelji da plaćaju obezbeđenje, a grad da gradi stadione, jer božemoj ko još poštuje zakon?
  • Vojvodjanin

    05.05.2023 13:09
    A da u svaku stave po jednog policajca? Njih već plaćamo.
  • Musaši

    05.05.2023 12:59
    Interesantno je da niko ne razmišlja o vrtićima. Svako može da uđe u vrtić kad god hoće.
    Sledi nam nabavka detektora za metal za sve škole. Naravno ugovor će biti državna tajna, kao za respiratore i ukrašće još milijardu evra.
  • Ja

    05.05.2023 12:55
    Saobraćajna škola Pinki
    Baš baš me interesuje da li će direktor škole Pinki sada reagovati Godinama u toku odmora đaci provode vreme na ulici Episkopa Visariona Hodaju po kolovozu puše, turiraju motore kojim dolaze u školu, sukobljavaju se sa prolaznicima U hodnicima okolnih zgrada i ispred njih nalaze se igle i špricevi po zemlji Direktoru je stalo da nastavnici imaju ulaz iz Šumadijske ulice i tu za vreme odmora nema nikoga, a na ulici Episkopa Visariona gamižu njegovi đaci Mnogo puta mu je javljeno razgovarano, moljeno ali on nije reagovao Da vidimo da li će sada reagovati da đaci ne budu na ulici i koliko će to trajati.
  • Tito

    05.05.2023 12:49
    Prvo su se bunili roditelji necemo naoruzanu policiju u skolama. Sad kad je doslo do toga sa cime portir da se odbrani sa kredama za tablu?
  • Kvrga

    05.05.2023 12:37
    Sad je kasno
    Pitajte direktoricu skole Jovan Ducic iz Petrovaradina kako je sa "podobnim" roditeljima ismevala moju suprugu kada ju je molila da uvede obezbedjenje za izdvojeni objekat u Malinovoj (od I - IV razreda). "Gospodjo pa mi nikad nismo imali problema tamo", "Mi imamo obezbedjenje ali u velikoj skoli", "Roditelji ne bi hteli da plate a mi nemamo budzet???!?!?!?"
    Sad je kasno, puca drustvo po svim savovima a ova "ekipa" na vlasti ce ostati zabelezena u istoriji kao nesto najgore sto je zadesilo Srbiju, iskreno gore i od Turaka, sloba je za njih demokrata i postovaoc ljudskih prava.
    Sultan je vec, sa kumom naravno, kupio avion da bezi a gde cete vi narode????
  • Симеон

    05.05.2023 12:30
    Можда интерсек има решења
    Имате стручњаке из области безбедности као што су интесексци, левијатани, разни навијачи, безбедњаци, штрајк и скуп брејкери па дајте да видимо шта каже струка.. Шалу на страну, шљам је на жалост уништио овај народ и ово више нема везе ни са Србима и Србијом, државом, нацијом, ово је сада само једна руља неписмена, осиона, бахата и безобзирна и ништа више је не може опоравити нити вратити у нормалу, само се држите по страни, левитирајте и гледајте да извучете коју годину живота више, сладолед, пиво, концепт бар седељку, променада параду,....
  • Ana

    05.05.2023 12:26
    Kad je neka utakmica, ima ih na svakom cosku. Kad neki glavonja dolazi u grad ima ih i ispod svake travke. Kad se grade jeftini stanovi za policajce para ima. Kad je bezbednost dece i gradjana u pitanji, jbg nema policajaca, angazujte privatno obezbedjenje. I setite se premijerkinih reci - sistem nije zakazao.
  • /

    05.05.2023 12:22
    /
    bolje saobracajnog policajca da regulise dovozenje buducih kriminalaca
  • zztop

    05.05.2023 12:09
    U velikom razmatranju mera zaštite još će deci uvest obavezne pancir-prsluke ko onomad maske...
  • logika

    05.05.2023 12:08
    zanimljivo
    alo roditelji, sta se pravite blesavi!? pa nije Vucic pucao na decu, nego dete takvih roditelja poput vas! uvek je neko drugi kriv, neka druga deca ne valjaju. niste vi ni za vozacku dozvolu, a ne za decu!
  • MN

    05.05.2023 12:00
    @Lanmi
    Upravo tako problem pocinje jos od vrtica gde se utrkuju da udovolje opravdanim tako i neopravdanim zahtevima vaspitacica. Postavljanje policajaca iz MUP-a u skole kao obezbedjenje bi bio deo resenja problema.
  • q

    05.05.2023 11:50
    "U praksi smo tu najčešće imali penzionere "

    U nasoj skoli jesu bili penzioneri, i bunili se roditelji, ali penzionisani policajci. Sto je po meni odlicno bili, mislim da je jedan cak bio i sa maloletnicke delikvencije. Oni em znaju sve, nagledali se svega, em mnogo lakse i jednostavnije ako oni nazovu kolege ako se nesto desi ili im sumnjivo.
    Drugo, roditelji nisu placali pa smo godinu dana bili bez obezbedjenja... na ulazu skole ponekad spremacica i to je to. Sad imamo opet ali neki momci.
    Sustina sto sam ja pokrenuo na roditeljskom da se na skolskom odboru pokrene - meni nije problem platiti, nekima jeste, a neki i nece iz svojih suludih razloga da plate. Grad to MORA da finansira. Nemamo mi 120 skola, nisu to tolike pare sobzirom koji su prihodi grada i na sta se trose pare.
    Ne treba da hapse, ali sta god bolje i to nego nista. Da kontrolisu ulaz, desavanja u skoli, i po potrebi zovu policiju ako nesto primete. Dakle nadzor, kontrola ko ulazi u skolu i po potrebi zvanje policije koja MORA da se nacrta ODMAH.
    Drugo...imamo Milicijsku skolu - sto njih kao vid prakse malo ne posalju po skolama. U uniformi koju imaju, bez oruzja jer ga i nemaju..nek salju njih nek osete to, da se setaju oko skola, ako vide nesto sumnjivo zovu patrolu...
  • Инспектор Вишекруна

    05.05.2023 11:49
    Школа је бесплатна!
    Обезбеђење ако је потребно треба да плати држава!
    И то да директно запосли раднике а не преко разноразних агенција.
  • Milan

    05.05.2023 11:40
    Uradite reviziju mehanizama koji su na raspolaganju skoli i nastavnicima u slucaju nediscipline i bilo kakvog oblika nasilja. Danas su im potpuno vezane ruke. U takovj atmosveri, ne osecaju se sigurno ni nastavnici a kamoli deca.
  • Mile

    05.05.2023 11:37
    Pao sistem
    Sad sve isplivava sav talog na povrsinu...obezbedjenje u skolama nije obezbedjenje vec vratar koji vodi evidenciju ulaska- izlaska i zakljucava kapiju. To su mahom stariji ljudi koji nemaju nikakve ingerencije niti ovlascenja. Sta roditelji da od njih ocekuju i sta uopste placaju!? Drzavo ukljuci se, platite i brinite o nasoj deci
  • Mare

    05.05.2023 11:36
    U skoli Milos Crnjanski je obezbedjenje za citavu godinu 1500 din. I to vise od polovine roditelja ne zeli da placa jer posao obavlja, sa protesta ispred Banovine, "ozloglasena" firma. Nema veze sto je covek koji cuva nasu decu veoma pedantan ( bivsi oficir ) koji redovno obilazi skolu, za vreme odmora je uvek na dvoristu, pazi da neko ne udje, pazi da deca ne istrce na ulicu ( licno bio prisutan nekoliko puta ). To im je problem a nije to sto nas skola pravi budalama i godinama ne zeli ni da razgovara sa roditeljima o uvodjenju tzv besplatnih udzbenika, nego nas nebuloznim objasnjenjima samo obavesti zasto svake godine izaberu istog izdavaca i distributera i tako nam deru kozu. To je sve ok a problem je platiti obezbedjenje 1500 dinara u dve rate za celu godinu.
  • Iguman

    05.05.2023 11:31
    Vojvodina nije u interesu vlasti sem za rasprodaju resursa i pljačku dobara.
    Samo slobodna Vojvodina ima budućnost.
  • Komšija

    05.05.2023 11:25
    1200 psihiloga
    Živim pored škole, tik ograda uz ogradu. Ne plaćam obezbeđenje jer ga nisam u dvorištu ni video od početka školske godine ni jednom. On služi da pomaže dežurnom učeniku kada roditelji dođu u školu i slično. Sedi, puši i kafeniše na dežurnim nastavnicima koji takođe ne izlaze svi u dvorište na odmoru. Bruka i sramota!
    Zaposli Vučko 1200 psihologa u školu da pričaju sa decom. Ali onih sa državnom diplomom.
    Prijatan dan
  • connected

    05.05.2023 11:24
    Radnik obezbeđenja u beogradskoj školi je ubijen. Nije uspeo da zaštiti ni sebe a kamoli decu. Zašto bi roditelji plaćali takvo obezbeđenje, zašto bi uopšte slali decu u škole koje mora da čuva naoružana formacija. Ne može država da naredi obavezno školovanje a onda od roditelja da traži novac za obezbeđenje i sve ostalo što podrazumeva naše "besplatno školovanje" koje niti je besplatno niti je školovanje. Deca se kontinuirano šalju na privatne časove šta onda rade po ceo dan u školi. Problem je sistemski nalazi se u mafijaškoj državi i divljem kapitalizmu koji finasira i podstiče korupciju, haos i bezakonje zato što takve stvari donose profit. To se nikada neće promeniti a sve ostalo je puko prebacivanje krivice i odgovornosti na nezaštićeno građanstvo izloženo slobodnom delovanju korupcije i kriminala. Od žrtve pravimo krivca, takve stvari su nas dovde i dovele.
  • Map

    05.05.2023 11:22
    Kako niko nece da pise ko radi po tim obezbedjenjima, kolike su im plate i koja stvarno ovlastenja oni imaju, niti oni imaju status sluzbene osobe, niti su policajci a da bilo kome pruze otpor za zo krivicno odgovaraju
  • /

    05.05.2023 11:06
    /
    kako bagra sve izvrce.
    trazi se policajac a ne obezbedjenja.
    sa druge strane, njihovo prisustvo nece umanjiti stetu 30g troprstasenja srba
  • Cocco

    05.05.2023 10:56
    Pa sad'. Nije da Grad nema obezbeđenja. Samo su angažovani za druge poslove.
    Eto, neka roditelji demonstriraju, al' ono baš-baš i eto odmah obezbeđenja da ih biju! Grad misli na sve.
  • Jedna mama

    05.05.2023 10:50
    Vratite skolskog policajca. Iznadjite nacin da ih bude dovoljno za svaku skolu. To su drzavni sluzbenici, dakle vec su placeni, a imaju i odredjena ovlascenja. Privatno obezbedjenje je cisto otimanje para od roditelja, bez ikakvog stvarnog efekta i ucinka.
    Ako pogledate Zakon o privatnom obezbedjenju, videcete da u clanu 46 pise da obezbedjenje ne sme koristiti sredstva prinude prema licima mladjim od 14 godina. Dakle, NE SMEJU da pipnu ni jedno jedino dete u osnovnoj skoli, sta god da to dete uradi. Pritom, nemaju oruzje, a upitna je i obuka koju su prosli. Videli ste sta se desilo coveku koji je radio u skoli u Beogradu. Sta moze goloruk covek protiv vatrenog oruzja?
    Jos jednom apel, vratite skolskog policajca.
  • Ignjat Topalov

    05.05.2023 10:48
    Eto
    Mi plaćamo i salu za fizičko. Škola ima dve, ali je u tu što je namenjena nižim razredima smešten boravak za II razred. Iako nije neka para u pitanju, nije u redu da mi dodatno plaćamo za ono što je škola dužna da obezbedi, plus ima adekvatan prostor za to, koji se koristi nenamenski. U školu se prima mnogo dece koja joj teritorijalno ne pripadaju pa se stvara problem nedostatka prostora. Time su najviše oštećena deca koja pripadaju školi.
  • Dejan021

    05.05.2023 10:45
    Smesno
    Obezbedjenje je bilo u prvoj vojvodjanskoj brigadi na Novom naselju i samo su sedeli i nista nisu radili sem.buljenja u mobilni. Nisu bili sposobni ni da izbace pse lutalice iz skolskog dvorista. Desavale su se kradje bicikala...besmisleno placati obezbedjenjje. Nek drzava plati video nadzore i policajca da dezura u skoli i oko nje
  • mrmot

    05.05.2023 10:37
    U državnim školama, država treba da obezbedi i plaća obezbeđenje, profesionalno i obučeno da reaguje u problematičnim situacijama, koji će, nažalost, biti sve češće, a ne da roditelji plaćaju penzionere iz privatnih agencija čija su ovlašćenja na nivo školskog redara.
  • Predlog

    05.05.2023 10:29
    Molim vas
    Uvedite online nastavu do kraja školske godine. Ko nema mogućnost da čuva decu, organizujte za radnike hitnih službi i one koji nemaju drugu mogućnost dežurstva u školi. Ocena imaju dovoljno.. deca su najvažnija. Molim vas, bar će se smanjiti broj dece i biće lakše paziti na bezbednost. Dajte bar mogućnost da oni koji mogu idu online. Ovako su radili u inostranstvu za vreme korone. I u vanrednim situacijama.
  • Da

    05.05.2023 10:19
    Neko je zamrsio zakon radi svog profita. Briši sve i piši ponovo.
  • Lanmi

    05.05.2023 10:18
    Krivi smo svi
    Previše ste pojednostavili problem u ovom članku. Sa obezbeđenjem je pre svega problem što nije definisano šta čuvar radi niti koja su mu ovlašćenja, a kamoli da budu obučeni za rad sa decom. U praksi smo tu najčešće imali penzionere (plaćene od agencija 200din na sat), koji niti imaju autoritet nad decom, niti se bilo kako upliću u dešavanja u školi. Ako dete prijavi tuču u hodniku škole, čuvar neće otići ni do tog hodnika. Poslednje godine je manje penzionera-čuvara, ali je sve i dalje reda radi. Problem sa finansiranjem je takođe dublji, još od vrtića se od roditelja traži finansiranje svega, od krečenja, tepiha, klima uređaja pa do krede u školi. Uz to se stvara patološka veza roditelja koji trče da te probleme reše i sistema, umesto da se makar prodrma sistem peticijom za smenu uprave ako ne može ni kredu da obezbedi regularno.
  • Zebra

    05.05.2023 10:18
    Obezbeđenje škole mora da bude obavezno! U školsko dvorište niko ne sme da uđe tokom odmora. Kad deca ulaze u školu moraju svi na isti ulaz. Deca treba da imaju obuku kako da se ponašaju u ovakvim situacijama. Nasilja je bilo i biće ali ovakve tragedije moraju da se izbegnu ili svedu na minimum.
  • Robot

    05.05.2023 10:15
    Vidim
    Baš im je obezbeđenje pomoglo.
    Bolje ga ukinuti.
  • Osnovna škola

    05.05.2023 10:11
    Jovan Popović
    Obezbeđenje za dva deteta nas košta 8000, uz knjige koje su više od 150 eura po đaku i sve druge obaveze oko škole, to je zaista previše.
    Momci iz obezbeđenja su divni ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna